Respectul – „Al cincilea legământ”, Don Miguel Ruiz

Acum câteva luni, o persoană dragă mie m-a ajutat să văd ca aveam o percepție greșită despre ce înseamnă respectul. Am mai atins odată acest subiect în Respect. Iubire. Suferință., atunci se deschisese puțin din ce indică simbolul respect, acum s-a deschis mai mult. În cartea „Al cincilea legământ” am ajuns la un pasaj despre respect și așa am putut să deschid și mai mult orizontul la ceea ce înseamnă acest simbol. Când pătrunzi aspectele prezentate în carte este imposibil să nu conștientizezi măcar încă puțin din eliberare. Atunci când conștientizezi că visul celor din jurul tău nu are nici o legătura cu visul tău renunți la luptă. Îți accepți creația așa cum este și o accepți și pe cea a celor din jur.

„Cuvântul respect este extrem de frumos și reprezintă unul dintre cele mai importante simboluri pe care le putem înțelege. Imaginează-ți ca nu ai mai auzit niciodată până acum acest cuvânt, că l-am inventat împreună și că ne propunem să îi stabilim semnificația. La fel ca în cazul oricărui alt simbol, noi trebuie să vedem dacă ne vom putea folosi sau nu de acesta. La fel ca numeroase alte simboluri, respectul începe întotdeauna cu noi înșine, după care trebuie proiectat asupra celor din jur și asupra întregii creații. Dacă nu ne respectăm pe noi înșine, cum i-am putea respecta pe alții?

Atunci când te respecți pe tine însuți, tu te accepți exact așa cum ești. La fel, atunci când îi respecți pe alții, tu îi accepți exact așa cum sunt. Atunci când respecți tot ce există în natură – animalele, oceanele, atmosfera, Pământul – tu accepți întreaga creație exact așa cum este. Atunci când ajungem în această lume, totul a fost deja creat. Lumea exterioară nu mai depinde de noi. Ea este deja creată, așa că merită să o respectăm. Am putea-o oare face mai bună? Poate, dar îmi vine greu să cred. Respectul se referă la acceptarea deplină a tuturor lucrurilor care există, exact așa cum sunt, nu așa cum ne-am dori noi să fie. Aceasta este una din semnificațiile cele mai importante ale cuvântului respect.

Atunci când te accepți pe tine exact așa cum ești, tu nu mai emiți judecăți critice împotriva ta. Atunci când accepți tot ceea ce există exact așa cum este, nu mai emiți judecăți critice nici la adresa celorlalți. În acest moment, se întâmplă ceva incredibil: îți găsești pacea interioară. Nu te mai simți în conflict cu tine însuți sau cu ceilalți. Toate conflictele care există în lumea oamenilor se datorează lipsei de respect. Toate războaiele se datorează incapacității noastre de a le respecta celorlalți artiști modul de viață. În loc să le respectăm drepturile, noi încercăm să le impunem propriile noastre convingeri. De aceea, în loc de pace, avem parte de război.

Respectul este ca un hotar. El merge mână în mână cu drepturile noastre. Orice ființă care există în Univers are propriile sale drepturi. Noi trăim într-o lume pe care o împărtășim cu milioane de alte ființe, iar respectul este singura cale prin care putem trăi cu toții în armonie, pace și iubire.”

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s