Equilibrium – viața fără simțire

Equilibrium (2002) – IMDB

Oprimarea sentimentelor. Ce este viața fără simțire? Fără capacitatea de a simți…?!

Mary: De ce trăiești?

Preston: Trăiesc…sa mențin continuitatea acestei societăți mărețe. Sa servesc Libria.

Mary: Este o logică circulară. Exiști pentru a-ți continua existența. Care e scopul?

Preston: Care e scopul vieții tale?

Mary: Sa simt. Din cauză că nu ai simțit niciodată nu ai să știi cum e. Dar e la fel de vital ca și aerul. Și fără asta…fără dragoste, fără furie, fără supărare, respirația e ca și o bătaie de ceas.

Preston: Atunci nu am ce face decât să te trimit la Palatul de Justiție pentru procesare.

Mary: Procesare…vrei să spui execuție, nu?

Preston: Procesare.”

 

Ne întrebăm oare cum ar fi viața noastră dacă am trăi ca cei din Equilibrum. Sa fie asta o capcană? Ce nu ne dăm noi seama este că noi trăim cum trăiesc cei din Equilibrum. Am fost învățați să nu mai simțim, să nu mai simțim conectarea cu Divinul din noi, cu Eternul, cu Dumnezeu care se află în interiorul nostru. Noi trăim într-o lume gri și nu reușim să vedem asta, pentru că nu știm că se poate și altfel, iar dacă nu ai Simțit niciodată, nu ai cum să știi că se poate trăi și altfel, că se poate trăi în…comuniune cu Dumnezeu.

Există o lume dincolo de cea în care am fost învățați să trăim noi, este lumea în care ne-a fost dat să trăim, este darul primit de la Viață pe care noi îl refuzăm, este belșugul ce ne înconjoară, dar noi refuzăm să îl vedem. Viața nu este ceva ce ni se întâmplă nouă, Viața se întâmplă pentru noi. Nu este o lume undeva departe, nu este în Ceruri, este dincolo de percepția ta, este dincolo de credințele tale, dincolo de voalurile prin care vezi Viața, prin care ai fost învățat să vezi Viața. Este o lume mai pământească, mai omenească decât ne putem imagina. Este totul în jurul tău, la o întindere de mână. Totul este pentru tine. Nici nu este nevoie să te concentrezi să o simți, să o găsești, ci doar sa te deschizi și să îți dai voie să o trăiești.

Știu că dacă n-ai trăit ce scriu aici…n-ai să înțelegi, dar știu că…ce citești aici o să trăiești.

Felul în care gândește întreaga societate, te face să te îndoiești de tine la fiecare pas, și atunci când simți, îți este greu să accepți că există o conexiune Divină. Ești privit cu suspiciune și cu atât mai mult te face să te îndoiești de ceea ce simți și să te îndepărtezi de tine. Este un…sistem pe care ni l-am creat să ne ținem prizonieri. Suntem prizonieri fără să ne dăm seama pentru că nu vedem zidurile, sunt zidurile minții noastre. Nu le vedem dar le simțim prin îndoială și frică, ele sunt zidurile noastre. Ziduri create de propriul ego, de orgoliu, de minte. Ne-am închis esența in închisoarea egoului și nu mai putem sa Vedem și să Simțim măreția care ne înconjoară și minunea care suntem. O închisoare frumos decorată cu bani, cu putere…iluzii, plăceri efemere.

Simțurile ne-au fost suprimate. Nu mai vedem culorile la adevărata lor intensitate, nu mai auzim Viața, natura, frumosul, nu mai simțim plăcerea mirosurilor adevărate, nu mai există finețea mirosului, nu ne mai oferim bucuria gusturilor naturale, ale pământului, nu mai simțim atingerea la adevărata ei capacitate. Toate simțurile ne sunt înfundate, le trăim la o capacitate foarte mică…cât să putem supraviețui. Credem că este vorba despre supraviețuire, dar de fapt este vorba de bucuria Vieții, de minunea care ne este dată să o trăim, cea de care ne îndoim că există, credem și ne este frică că nu o merităm, noi…”păcătoșii”.

Dar…oricât de oprimați am fi…există intuiția, sufletul care strigă să îți atragă atenția ca există mai mult. Sunt momente în care simți că există ceva mai mult. Urmează acele trăiri, lasă-le să te ghideze către deschidere, către lumină, să te ghideze înapoi la…tine. Nu se poate trăi și altfel? Bucuria este infinită.

Un singur om este suficient pentru a schimba totul, și acela ești chiar tu. Ești mai puternic decât crezi. Nimeni altcineva nu poate face asta pentru tine. Schimbarea pornește de la fiecare în parte.

Nu te lupta cu sistemul să îl dobori, nu te lupta să îl păcălești, încearcă să îl vezi cu adevărat și să îl înțelegi pentru că el îți arată ce ne facem noi înșine nouă. Încearcă să vezi ce este societatea și ce face societatea, ce este legea, ce face legea, ce este statul, ce face statul și întreabă-te dacă nu se poate și altfel. Fă mereu ceea ce simți indiferent de ce îți spun alții. Fii sincer cu tine.

Nu te supune unor fantome.

‘And those who were seen dancing where thought to be insane by those who could not hear the music.’ Friedrich Nietzsche

 –

Partridge: Tot timpul ai știut. „ Dar eu, fiind sărac…tot ce am sunt visele mele. Toate visele mele ți le-am adus ofranda la picioare. Vezi cum calci…pentru că ai să calci pe ele.” Presupun că și tu visezi, Preston.

Preston: O să fac tot ce pot pentru ca ei să nu te pedepsească prea dur.

Partridge: Amândoi știm…că ei niciodată nu sunt blânzi.

Preston: Atunci îmi pare rău.

Partridge: Nu, nu îți pare. Nici nu știi ce înseamnă asta. Este doar un cuvânt…dispărut care denotă un sentiment pe care nu l-ai simțit niciodată. Nu înțelegi, Preston? S-a dus. Ceea ce ne reprezintă…a fost distrus.

Preston: Nu sunt războaie. Nu sunt crime.

Partridge: Și noi ce crezi că facem?

Preston: Nu. Ai fost cu mine tot timpul. Ai văzut alternativa…gelozia, furia.

Partridge: Un cost mult prea ridicat. Eu l-aș plăti cu plăcere.

Ce înseamnă să fii sărac…?

Credem că trăim, dar ceea ce noi numim viață este doar o umbră. Un cuvânt care denotă o viață pe care nu am simțit-o niciodată. Am uitat ceea ce ne reprezintă, am uitat ce suntem, cine suntem…și totuși Viața este pentru noi și ne învăluie, trebuie doar să vrem să ne redescoperim.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s